Dr. Ifj. Lomnici Zoltán
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

Miért engedik szabadon az Egyesült Államokban a fogvatartottakat a börtönökből járványveszély idején?

Ahogy a koronavírus-esetek száma nő az amerikai börtönökben, néhány állam az idő előtti szabadon bocsátás mellett döntött, azonban vannak, akik szerint ez nem elegendő.

Az Egyesült Államokban található a legnagyobb számú bebörtönzött a világon - körülbelül 2,3 millió ember -, sokan olyan létesítményekben vannak elhelyezve, ahol a rabok mindent megosztanak egymással, a celláktól a zuhanyzókig és az étkezőhelyiségekig. Ez jóval kiszolgáltatottabbá teszi őket a fertőző vírusok terjedése tekintetében, mint például a koronavírus. Április 1-jétől több mint 231 fogvatartott és 223 alkalmazott fertőződött meg a New York-i Rikers Island börtön komplexumában, és időközben 134 fogvatartott tesztje lett pozitív Illinois Cook County börtönében. Három bebörtönzött ember halt meg egy Louisiana-i intézményben a Covid-19 miatt, ahol legalább 30 ember, köztük a személyzet is pozitív tesztet mutatott. Amint a vírus megjelenik ezeken a helyeken, rohamosan terjedni kezd, mert a jelenlegi börtönökben létező zsúfolt körülmények között alapvetően nincs mód a távolságtartásra.


Szövetségi szinten William Barr igazságügyi miniszter a múlt héten közzétette egy feljegyzést, amelyben felszólította a Börtönök Szövetségi Irodáját, hogy azonosítsa azon „veszélyeztetett személyeket, akik nem erőszakos bűnelkövetők, minimális valószínűséggel fognak visszaesni, és biztonságosabb körülmények között lehetnek a büntetésük otthonukban történő végrehajtása során. ” Tervét azonban bírálták, mert ezeket a fogvatartottakat egy algoritmus fogja kiválasztani, amely a Marshall Project jelentése szerint a fehér emberek irányában pozitívan torzít.

Valójában az állami tisztviselőknek kell merészebb lépéseket tenni: A Börtönpolitikai Intézet szerint mindössze 226 000 ember van elzárva a szövetségi létesítményekben, szemben az állami börtönökben mért közel 1,3 millióval. Néhányan elkezdték szabadon engedni a fogvatartottakat. Legutóbb Kalifornia jelentette be, hogy 3500 nem erőszakos foglyot enged ki a következő 60 napban - ez az eddigi legdrasztikusabb intézkedés, amelyet az államok hoztak. A New York-i polgármester, Bill de Blasio szintén bejelentette, hogy a város március 31-ig 900 embert bocsátott szabadon. Ennek köszönhetően a városban a második világháború óta a legalacsonyabb a bebörtönzöttek száma, körülbelül 4900 ember.

Ezek olyan fogvatartottak, akik érzékenyebbek a vírusra, például akik erőszakos bűncselekményeket követtek el, de már nem jelentenek veszélyt, mert betegek és idősek. További fogvatartottak szabadon bocsátása nélkül nem valószínű, hogy a korrekciós intézmények lehetővé tudják tenni az elhatárolódást a fogvatartottak között. Végső soron merész reformokra lesz szükség mind állami, mind szövetségi szinten, hogy megvédjék a lakosság ezen kiszolgáltatott részét. Ezeket a lépéseket gyorsan meg kell hozni, ha az intézmények lassítani akarják a növekvő esetek számát.

A túlzsúfolt börtönök már régóta problémát jelentenek az Egyesült Államokban, még mielőtt a járvány az országot sújtotta volna. Az ACLU (American Civil Liberies Union) szerint a túlzsúfoltság erőszakos fellépéshez, a megfelelő egészségügyi ellátás elmulasztásához és embertelen gyakorlatokhoz, például a fogvatartottak földön történő elhelyezéséhez vezethet. Felmerül az alapvető higiénia kérdése is. A kézi tisztítószer a legtöbb börtönben illegális, mert mérgező alkoholos italok főzésére használható. A legtöbb intézmény nem biztosít szappant, a fogvatartottaknak kb. 1 dollárt kell fizetniük egy szappanért, ami igen magas ár, figyelembe véve, hogy a legtöbb fogvatartott kevesebb mint egy dollár keres óránként. (Eközben néhány Rikers-ben tartózkodó fogvatartottnak 6 dollárt kínálnak óránként tömegsírok ásásáért a világjárvány idején.) Washingtoni DC-ben a március 30-án benyújtott perek részletesen ismertetik az alapvető tisztítószerek, például a papírtörülközők és a tisztítószerek teljes hiányát a városi börtönben.

A rossz higiéniai körülmény olyan probléma, amellyel a Rikers-ben fogvatartottak is szembesülnek. A város börtöneiben a fertőzés aránya 3,91 százalék volt, ami majdnem nyolcszor magasabb, mint a város teljes 0,5 százalékos fertőzöttségi aránya - és New York City-ben van a legtöbb koronavírusos eset az országban. A Rikers orvosa egyenesen „közegészségügyi katasztrófának” nevezte a kialakult helyzetet.

Ijesztő a helyzet a fogvatartott emberek számára, mivel szinte tehetetlenek a vírus elleni védekezésben. Az egyik fogvatartott úgy nyilakozott, hogy „állandó félelemben él”, mivel a fertőzésre utaló tünetek ellenére nem fér hozzá az orvosi ellátáshoz. Ennek eredményeként 45 bebörtönzött ember sztrájkolt március 22-én több tisztítószerért, kevésbé zsúfolt életkörülményekért és a több kommunikációért a külvilággal.

Amennyiben az államok nem adnak ki általános utasításokat, néhány kormányzó megyei szinten nagyobb szabadságot ad a bebörtönzött emberek szabadon bocsátására. Mind Michigan, mind  Colorado kormányzói utasításokat írtak alá, amelyek lehetővé teszik a helyi tisztviselők számára a szabadon bocsátandók körének meghatározását, amely engedné a betegek és az idős emberek hazaengedését.

Eközben néhány állam ellenállt a drasztikusabb intézkedések meghozatalának a bebörtönzöttek védelme érdekében, amely ellenőrzés hiányában tömeges megfertőződésekhez vezethet. Amikor a Harris megyei és a Dallas megyei börtönök tisztviselői több száz fogvatartott szabadon bocsátását tervezték, Texas kormányzója végrehajtási parancsot adott ki, amely megtiltja a börtönöknek az erőszakos bűncselekményekkel vádolt vagy korábban elítélt emberek szabadon bocsátását, ha nem tudnak fizetni az óvadékért. Megjegyzendő, hogy ez egy olyan intézkedés, amelyet a szövetségi bíróságon már alkotmányellenesnek ítéltek az alacsony jövedelmű emberek megkülönböztetése okán.

Louisiana, ahol a járványok száma egyre növekszik, úgy döntött nem engedi szabadon a fogvatartottakat. Ehelyett azt tervezi, hogy az idős és beteg embereket Angola börtönébe küldi, ahol általában a hosszabb börtönbüntetést kapott fogvatartottak kerülnek elhelyezésre.

A képviselők szerint ha a kormányzók valóban meg akarják védeni bebörtönzött lakosságukat, akkor határozottabb intézkedéseket kell hozni - még az olyan haladóbb államok között is, mint New York és Kalifornia. Ezek olyan emberek, akik jelentős időt töltöttek a börtönben, és számos rehabilitációs programban vettek részt.

Ezeknek az embereknek a korábbi szabadon bocsátás általi védelme nemcsak a saját javukra szól, hanem azt is megakadályozza, hogy a vírus tovább terjedjen az alkalmazottakra, akik aztán otthonukba ingázva eljuttathatják a saját családjukba, szomszédságukba. A Rikersben 223 alkalmazottnak lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Az amerikai igazságügyi miniszter által kibocsátott, korábban említett irányelv – amelyben lehetővé teszi a „kiszolgáltatott fogvatartottakat” a hazatérését – kimondja, hogy a fogvatartottak jogosultságát életkoruk és a COVID-19 vírus elleni kiszolgáltatottságuk határozza meg a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok iránymutatásai alapján, és külön vizsgálják a börtönben folytatott magatartásukat, a közösség veszélyét és azt, hogy van-e ellenőrizhető visszatérési tervük."Egyes bűncselekmények, például a szexuális bűncselekmények miatt a fogvatartottat nem lehet otthoni fogva tartani" – teszi hozzá az irányelv. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány  által támogatott Amerikai Állampolgári Jogi Egyesület (ACLU) dicsérte a fogvatartottak szabadon bocsátását és további megyéket és államokat kért arra, hogy kövessék a korábbi példákat: A tömeges bebörtönzés egyértelmű közegészségügyi kockázat” - írta az ACLU tisztviselői online. "Arra buzdítunk más államokat, hogy kövessék ezt gyakorlatot." A kérdés, hogy az amerikai többségi társadalom hogyan fogadja a tömeges szabadlábra helyezésre vonatkozó döntéseket.