Dr. Ifj. Lomnici Zoltán
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

Koronavírus Németországban és Ausztriában: a kormányzatok szerint alapvető jogokat lehet korlátozni – az Amnesty International ezt vitatja

A Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott szervezet „szakvéleménye” számos a vírus terjedése szempontjából veszélyes kitételt tartalmaz

Az utazáshoz, a fizikai integritáshoz, a lakás sérthetetlenségéhez fűződő jogok korlátozására van lehetőség a koronavírus okozta válsághelyzet kapcsán Németországban. Jellemzően:

  • ha a koronavírus terjedése súlyosabbá válik, a hatóságok további intézkedéseket vezetnek be.
  • a fertőzésvédelmi törvény szabályozza, mely alapvető jogokat lehet korlátozni.
  • néhány embercsoportot különösen érintett lehet - az ENSZ emberi jogi biztosa rámutatott néhány országban „erkölcsileg elítélendő” intézkedésekre.

Még nem teljesen világos, hogy a koronavírus hogyan terjed tovább, ugyanakkor Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter azonban már felkérte a szövetségi államokat, hogy a jövőben dolgozzanak ki pandémiás (fertőző betegség okozta járvány) akciótervet.


Koronavírus vészhelyzet: Így nézhetnek ki az intézkedések

Az alkotmányos jogkorlátozás az ország egyes részein ugyanakkor már valóság: A heinsbergi karnevál 300 résztvevője, - amelyen egy koronavírussal fertőzött pár is részt vett, - két hétig nem hagyhatja el otthonát. Barátoktól és rokonoktól kell segítséget kérniük az élelmiszer beszerzés tekintetében.

"Szükség esetén korlátozhatóak olyan fontos alapvető jogok, mint például a személyek szabadsága, a gyülekezés vagy a lakás sérthetetlensége, valamint a testi épséghez való jog" - mondta a bajor Egészségügyi Minisztérium szóvivője.  Ezeket a korlátozásokat a fertőzésvédelmi törvény (IfSG) szabályozza. Hangsúlyozandó azonban, hogy a korlátozásoknak mindig arányosaknak kell lenniük, és csak időben, térben vagy egy bizonyos személyi kört érintve lehet alkalmazni.

Ausztria is felkészült a vírusra

Az osztrák Szociális és Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok felkészültek. Fertőzés esetén megfelelő intézkedéseket kell hozni (ideértve a beteg elszigetelését és a kapcsolattartók nyomon követését) egyrészt a betegség terjedésének megfékezésére, másrészt a beteg egészségügyi ellátásának biztosítására. Valamennyi hatósági lépés célja annak biztosítása, hogy Ausztriában a lehető legkevesebb ember fertőződjön meg a kórokozóval.
A SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizált személyeket kórházban izolálják és kezelik. Azokat a személyeket, akikkel az érintett személy kapcsolatba lépett, megvizsgálják, tájékoztatják és szükség esetén karanténba helyezhetők.

Az osztrák Amnesty International szerint indokolatlan lehet a karantén

A szervezet állásfoglalásában rögzíti, hogy a járványra adott válaszok milliók emberi jogait sérthetik, mindenekelőtt az egészséghez való jogot, amelyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata garantál. Ez magában foglalja az egészségügyi ellátáshoz és az információkhoz való hozzáférés jogát, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát az orvosi szolgáltatások nyújtása terén, a konszenzus nélküli gyógykezelést és egyéb fontos garanciákat.

Az emberi jogok szempontjából szerintük fontos, hogy egy ilyen helyzetre arányosan és az úgynevezett "legkevésbé súlyos eszközökkel" reagáljanak. A koronavírus elleni küzdelemben jelenleg Ausztriában és más európai országokban végrehajtott intézkedések ésszerűek és arányosak, a feladatot eddig hibátlanul és előrelátással végezték. Más országokban azonban az Amnesty International cenzúrát, önkényes korlátozásokat, és a szabadságjogok elnyomását tapasztalta.

„Cenzúrának, diszkriminációnak, önkényes letartóztatásoknak és az emberi jogok megsértésének nincs helye a koronavírus elleni küzdelemben. Az emberi jogok tiszteletben tartása esetén a mentőszolgálatok gyorsabban és hatékonyabban reagálhatnak a közegészségügyi vészhelyzetekre. Az emberi jogi jogsértések viszont aláássák hatékonyságukat.” - mondta Nicholas Bequelin, az Amnesty International regionális igazgatója.

A járvány során más jogok is veszélyben vannak: az önkényes letartóztatás, a mozgás szabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága és egyéb társadalmi-gazdasági szabadságjogok. Ezeket a jogokat lehet korlátozni, de csak akkor, ha ez szükséges, arányos és összhangban van a jogszerűség elvével.

Az elemzés kitér arra is, hogy a vírusra reagálva számos ország bezárta kapuit a kínai vagy más ázsiai országokból érkező utasok tekintetében, míg más országok szigorú intézkedéseket hajtottak végre. Az ausztrál kormány százakat küldött egy migráns-fogvatartási központba a Karácsony-szigetekre. Az Ausztrál Orvosi Szövetség korábban „embertelennek” nevezte az ottani feltételeket. Pápua Új-Guinea minden ázsiai országban élő ember előtt bezárta a határait, nem csak azoknak akiknél megerősítették, hogy rendelkeznek koronavírussal.

A nemzetközi jog értelmében a szabad mozgáshoz való jogot korlátozó karanténok csak akkor igazolhatók, ha arányos, időhöz kötött, törvényes célokra hajtják végre, feltétlenül szükséges, ahol csak lehetséges, önkéntes, és megkülönböztetés mentes módon alkalmazzák. A karanténban lévő emberek jogait tiszteletben kell tartani és védeni kell. Ez magában foglalja az orvosi ellátáshoz, az étkezéshez és egyéb szükségletekhez való hozzáférés biztosítását.

"A kormányok nehéz helyzetben vannak, és intézkedéseket kell hozniuk a koronavírus terjedésének megakadályozására, miközben biztosítaniuk kell, hogy az emberek hozzáférjenek a szükséges egészségügyi ellátásokhoz" - mondta Nicholas Bequelin.

A világméretű járványveszély miatt egyébként az ENSZ emberi jogi biztosa, Michelle Bachelet múlt héten Genfben felszólította az érintetteket, hogy az "ételhez és tiszta vízhez, az emberi bánásmódhoz, az orvosi ellátáshoz, az információhoz valamint a véleménynyilvánításhoz való jogot" garantálják minden karanténban lévő ember számára. A washingtoni Uighur Emberi Jogi Projekt szervezet jelentései azt mutatják, hogy nem mindig sikerül ezen jogok garantálása az érintett személyek számára. A jelenleg Xinjiang kínai tartományban karanténban lévő muszlim ujgur kisebbségnek nincs elegendő étele illetve gyógyszere. Az intézkedéseket Észak-Koreában is elítélik, ahol külföldiek százait tartják karantén alatt.

Az emberi jogokért felelős biztost különösen aggasztja a vírussal érintett személyek - kiváltképp az idősebb - hozzátartozóinak helyzete, akik tekintetében fokozott a megfertőződés veszélye.

Ami a magyar kormány vonatkozó intézkedéseit illeti, a koronavírusról szóló hírek hatására a kormányzat rögtön megkezdte a felkészülést, operatív törzs jött létre a belügyminiszter vezetésével. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról is tájékoztatást adott, hogy kidolgoztak egy 28 pontos akciótervet az esetleges járvány esetére.