Dr. Ifj. Lomnici Zoltán
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

Hogyan tudta az un. mélyállam aláásni a Trump-kabinet politikai legitimációját?

Egyértelműen gyengítette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, mint kormányzati háttérintézmény az elnöki hivatalt a belbiztonsági miniszteri jelölt kapcsán

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Government Accountability Office, röviden GAO) mint az amerikai kormányzati tevékenységek éber nyomon követésével foglalkozó hivatal tavaly augusztusban arra a következtetésre jutott, hogy a szövetségi belbiztonsági minisztérium két legfőbb tisztviselőjét nem a törvényi feltételeknek megfelelően nevezték ki a tárcánál.


A watchdog jellegű ügynökség azt állapította meg, hogy Chad Wolf, Trump megbízott belbiztonsági minisztere és Ken Cuccinelli, az USA Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatának ideiglenes vezetője nem úgy nyerték el kinevezésüket, hogy az követte volna a szövetségi üres álláshelyek megújításáról szóló 1998-as törvényben részletezett jogi eljárás szabályait. Ezért a GAO úgy ítélte meg, hogy ezek a kinevezések érvénytelennek tekinthetők.


A szövetségi törvény az üres álláshelyek vonatkozásában exkluzív eszköznek tekinti azt, amely révén egy kormányzati alkalmazott ideiglenesen elláthatja a végrehajtó ügynökség bizonyos betöltetlen pozícióinak hatáskörét és feladatait. Ha azonban a megbízott tisztviselő nem az üres álláshelyek megújításáról szóló törvénynek megfelelően kerül szolgálatba, akkor az adott szövetségi hivatal hatásköreinek és feladatainak teljesítésére hozott intézkedéseinek nincsen normatív ereje és joghatása.

A szövetségi üres álláshelyek kapcsán az említett 1998-as amerikai törvény úgy teszi lehetővé a megüresedett ügynökségi pozíciók ideiglenes betöltését, hogy azokhoz elnöki kinevezésre és a Szenátus megerősítésére van szükség.


Például a törvény előírja: ha megüresedik egy hely, akkor a tisztséget egy megbízott töltheti be a megüresedés napjától számított 210 napig, valamint bármikor, amikor a kinevezés a szövetségi Szenátus – a törvényhozási felsőház – előtt folyamatban van. Ha az első vagy második jelölést a Szenátus elutasítja vagy visszavonja, az további 210 napos időszakokat aktivál az elutasítás időpontjától, de ez nem vonatkozik a harmadik vagy későbbi jelölésre.


A Kormányzati Ellenőrző Hivatal (GAO) esetében a szövetségi Kongresszus tájékoztatása céljából megalakított hivatalról van szó. A GAO-t eredetileg az 1921. évi költségvetési és számviteli törvény általános számviteli hivatalként hozta létre, és előírta a GAO vezetője számára, hogy „a kormányzat székhelyén vagy másutt” vizsgálja ki a pénzeszközök beérkezésével, folyósításával és alkalmazásával kapcsolatos valamennyi kérdést, és tegyen jelentéseket az elnöknek és a Kongresszusnak a közkiadások nagyobb gazdaságosságára vagy hatékonyságára vonatkozóan.


A GAO rövidítés ugyan megmaradt, azonban 2004-től General Accounting Office helyett Government Accountability Office lett az angol neve, vagyis alapvetően a kormányzati elszámoltatásért felelős ügynökséggé alakult a republikánus George W. Bush első elnöki terminusa idején. Az évek során a GAO-t immár kongresszusi watchdogként is emlegették, amelynek vizsgálói már nem pusztán pénzügyi ellenőrzéseket végeznek, politikai szerepe ezáltal tovább nőtt.


Most a GAO a médián keresztül azt a képet állítja be a közvélemény számára, hogy Donald Trump elnök egyik tárcavezetője nem jogszerűen lett kinevezve a posztjára. Ennek okaként a GAO azt említette, hogy a szövetségi belbiztonsági tárca megbízott vezetője nem ment keresztül a kinevezési eljárás szükséges folyamatán.


A minisztérium rögtön visszautasította a jogszerűtlenségről szóló megállapítást, de Wolf maga is – ügyvezető miniszterként – tisztában volt azzal, hogy kormányzati kinevezések esetében egy jelöltnek szenátusi bizottsági meghallgatáson kell részt vennie, és ezt követően a Szenátus szavazással hagyhatja jóvá a kinevezést. 2020. augusztus 25-én Trump elnök hivatalosan is a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterének jelölte Wolfot.


Szeptember 10-én a jelölést hivatalosan is benyújtották az Egyesült Államok Szenátusa elé. Két héttel később Wolf megjelent a Szenátus belbiztonsági és kormányügyi bizottsága előtt, és a szakbizottság szeptember 30-án kedvezően számolt be a jelölésről, de a Szenátus teljes ülése a 116. Kongresszus ciklusának lejárta előtt nem tett további lépéseket. 2021. január 3-án Wolf jelölését ismét benyújtották, immár a 117. Kongresszus elé, de végül január 6-án a jelölést hivatalosan visszavonták, a sajtó rebesgetése szerint körülbelül egy órával azt követően, hogy Wolf arra szólította fel Trump elnököt, hogy ítélje el a szövetségi törvényhozásnak otthont adó épület, a Capitolium ostromát.


Közben már 2020 novemberében Nicholas Garaufis szövetségi bíró jogszerűtlennek ítélte Wolf kinevezését, és megsemmisítette Wolf miniszteri rendeleteit, azokat „nem a törvényes hatalom gyakorlásának” minősítve.


Összességében Trumpnak a fenitek alapján az elnöki terminusa végén is alaposan meg kellett küzdenie a deep state-nek is nevezett gépezettel, amely adminisztrációját végig körbevette, nem beszélve az időközben megindult pozíciós helyezkedésekről. A deep state, vagyis az Egyesült Államok különböző hatalmi szinteken szerteágazó politikai, pénzügyi, technológiai és médiaelitjének jelentős része mindent igyekezett megtenni annak érdekében, hogy megakadályozzák Trump újabb elnöki terminusát. Ehhez pedig jól jött az elnöki kabinet tekintélyének és részleges legitimitásának folyamatos aláásása a novemberi elnökválasztásig.