Dr. Ifj. Lomnici Zoltán
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

Az amerikai konzervatívoknak elegük van az elnökjelölti vitákból

Egy XIX. századi, tipikusan angolszász intézmény szűnhet meg a balliberálisok hibájából

A republikánusok megelégelték az elfogult moderátorokat az elnökjelölti viták során, és új, átlátható kritériumrendszert követelnek az Elnöki Viták Bizottságától (CPD). A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke, Ronna McDaniel a CPD-nek címzett levelében tette egyértelművé, hogy amennyiben a vitákat szervező bizottság nem tesz eleget a követeléseiknek, nem fognak részt venni az általuk megrendezett eseményeken. 


A 2012-es elnökjelölti vita 

  1. szeptember 12-én rendezték meg az elnökjelölti vita második fordulóját Barack Obama, hivatalban lévő demokrata elnök, és Mitt Romney republikánus elnökjelölt között. A moderátor Candy Crawly, a CNN vezető politikai tudósítója volt, aki – a republikánusok szerint – túlzottan aktívan avatkozott be a baloldali vitafél oldalán. A bengázi amerikai konzulátus elleni terrortámadás kapcsán Romney azt mondta, hogy az nem más, mint az Obama-kormány közel-keleti politikájának kudarca. Obama az elkövetők felelősségre vonását ígérte, és visszautasította azon vádakat, miszerint kormányának bármely tagja is félre kívánta volna vezetni a publikumot. 

A kilencven perces vita „legdrámaibb” pillanata az volt, amikor Mitt Romney megkérdőjelezte, hogy Obama a támadás másnapján a Fehér Házban valóban „terrorcselekménynek” minősítette-e a történteket. Crowly kiállt a demokraták jelöltje mellett, és határozottan állította, a vita ezen pontját rövidre zárva, hogy Obama az esetet terrorcselekménynek minősítette. Az akkori elnök a Fehér Ház által kiadott hivatalos dokumentum értelmében az alábbiakat mondta a támadás kapcsán: „egyetlen terrorcselekmény sem ingatja meg soha ennek a nemzetnek az eltökéltségét”. A terrorcselekmény szó ugyan elhangzott, de az eset ilyen kifejezéssel illetése nem. Hogy ez terrorcselekménynek minősítésnek minősül-e, az emberek maguk eldönthetik, az viszont tény, hogy a moderátornak nem tisztje e kérdésben határozatot hirdetni. Sokak szerint a republikánusoknak már ekkor tovább kellett volna állniuk a CPD-től (Commission on Presidential Debates, Elnöki Viták Bizottsága).

A 2020-as elnökjelölti vita

A koronavírus miatt tavaly még fontosabbak voltak az elnökjelöltek, a hivatalban lévő, republikánus Donald Trump, és demokrata elnökjelölt, Joe Biden közötti viták. A baloldalnak, így a demokrata politikusoknak és az Amerikai Egyesült Államokban kiemelkedő hegemóniát élvező balliberális médiának is az állt érdekében, hogy minél jobban elnyomják Trump és a republikánusok hangját. 

2020 október 22-én, csütörtökön került sor a végső elnökjelölti vitára Trump és Biden között, amit 61,7 millió ember követett figyelemmel az USA-ban. Trumpnak már október 19-én volt egy kirohanása az „unfair” női moderátor, Kristen Welker, az NBC újságírója ellen. Az akkori elnök azzal próbálta meg hiteltelenné tenni a publicistát pártatlanságát, hogy a többi fake news riporterhez hasonlóan, szörnyűnek és igazságtalannak nevezte, hozzátéve: az emberek ezt pontosan tudják. A vitát követően többen hangoztatták: Trump nem csak Bidennel, de a moderátorral is vitázott. Amikor a migráció témája felvetődött, Trumpot többször számon kérve, Welker megkérdezte, hogyan fogja az elnök (akkor még D. T.) a családjuktól elszakított gyermekeket egyesíteni a szüleikkel. 

Trump-Biden vita, ami után széles körben kritizáltálták a moderátor nőt, ha nem változtatnak, nem fognak részt venni a CDP által szervezett vitákon. Július 31-ig akarnak választ. 1988 óta szervez a CDP vitákat, korábban is voltak vitatott momentumok, de a 2020-as túlment minden határon. Ez a moderátor korábban Bidennek dolgozott. (Ezek mind a CNN-es cikkben) 

A fentiek nyomán az RNC elnöke (Republican National Committee, Republikánus Nemzeti Bizottság), illetve Ronna McDaniel június 1-i levelében felszólította a CPD-t (Commision on Presidential Debates, Elnöki Viták Bizottsága), hogy ha nem változtatnak, nem fognak részt venni az általuk szervezett vitákon. Azzal érvel, hogy ha bizonyos változtatások nem mennek végbe, a republikánusok minden jövőbeli jelöltjét arra fogják ösztönözni, hogy utasítsák el a pártatlan bizottság által rendezett általános választási vitákat. A CDP 1988 óta szervez vitákat, korábban is voltak vitatott momentumok, de a 2020-as – az RNC véleménye szerint – túlment minden határon. 

„A CPD ismételt tévedései és az igazgatósági tagok pártos cselekedetei világossá teszik, hogy a szervezet már nem biztosítja a tisztességes és pártatlan fórumot az elnöki viták számára, amelyeket a törvény megkövetel és az amerikai emberek megérdemelnek” – írta McDaniel. „A Republikánus Pártnak biztosítékokra van szüksége arra vonatkozóan, hogy a CPD érdemi reformokat fog végrehajtani a vita folyamatában azáltal, hogy az érdekelt felekkel együttműködve helyreállítja az elvesztett hitet és legitimitást” – mondta az RNC elnöke. McDaniel levele végigveszi a republikánusok számos panaszát a bizottsággal kapcsolatban, beleértve a viták megtartásának időpontjáról szóló döntést, néhány igazgatósági tag politikai beállítottságát, és a C-SPAN-es Steve Scully kiválasztását, aki korábban Bidennek dolgozott. „Nyilvánvalónak kell lennie, például, hogy senki ne lehessen moderátor, aki korábban az egyik jelöltnek dolgozott” – követelik a republikánusok. 

McDaniel azzal zárta levelét, hogy számos változtatást javasolt a bizottságon belül, ideértve a testület mandátumának korlátozását, megtiltaná a tagoknak, hogy nyilvános megjegyzéseket tegyenek a jelöltekről - és meg kell büntetni őket, ha mégis megteszik -, valamint kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy legalább egy vitát tartanak, mielőtt az előzetes szavazás bármelyik államban elkezdődik. A moderátorokról McDaniel azt írta, hogy a kiválasztásuk során transzparens kritériumoknak kell megfelelniük, illetve a bizottságnak olyan szabályokat kell felállítania, amelyek kizárják azokat az újságírókat, akiknek elfogultsága látszik a személyes, szakmai vagy pártpolitikai tényezők miatt, és világos kódexet kell bevezetniük arról, hogy a moderátoroknak hogyan kell interakcióba lépniük a jelöltekkel a versenyek során. 

A bizottság képviselői nem reagáltak azonnal a levél kommentálására irányuló kérelemre. Az RNC július 31-ig várja a CDP válaszát. 

Egyes republikánusok úgy vélik, az elnökjelölteknek „maguktól” kellene vitázni (moderátor nélkül) – így még "valódibb" lenne a vita, hiszen a jelöltek egymástól kérdezhetnének, és ezáltal az amerikai választópolgárok is egy jóval igazságosabb és életszerűbb vitát látnának olyan témákkal, melyek valóban érdeklik őket, nem olyanokkal, amelyeket a média képviselői önkényesen kijelölnek.