Dr. Ifj. Lomnici Zoltán
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

A Tommy Robinson ügy: a bűnözés térnyerése ellen harcolt, és bűnözőt csináltak belőle

Nagy-Britanniában egyesek szerint súlyos válságát éli a szólásszabadság, és jelentősen csorbul a britek közérdekű információhoz fűződő alapjoga, abban az esetben például, ha muszlim szélsőségesek „rémtettei” vannak terítéken. Az újságírókra börtön, a véleményformálókra megbélyegzés vár, ha nem a politikailag korrekt tájékoztatási formulát választják? Steven Patrick Morrissey angol énekes-szövegíró mindenesetre kénytelen volt európai turnéját lemondani a fenyegetések miatt, miután kiállt Robinson mellett.

Tommy Robinsont, a 35 éves brit jobboldali aktivistát májusban azért ítélték tizenhárom hónap börtönbüntetésre gyorsított bírósági eljárással, mert tudósítani szeretett volna a muszlim erőszakoló bandák bírósági tárgyalásáról. Egészen pontosan Robinson 10 hónapos börtönbüntetést kapott a „bíróság megsértéséért”, miután Facebook Live videót osztott meg a bírósági tárgyalásra érkező vádlottakról, szembemenve egy bírósági végzéssel, amely megtiltja az egyes tárgyalásokról történő tudósítást akkor, amikor az adott eljárás még folyamatban van. Ugyanilyen bűncselekménye miatt, egy korábbi 3 hónapos felfüggesztett büntetése is aktiválódott, így lett az összbüntetés 13 hónap időtartamú. A brit hatóságok szerint Robinson mindezzel kimerítette a „uszítás és a köznyugalom megzavarásának” fogalmát is.

Tüntetők London központjában (EPA/WILL OLIVER)


 

Az angol jogban (a common law igazságszolgáltatásban) a megsértést szabályozó jog részben az esetjogon alapszik, részben pedig a bíróság megsértéséről szóló 1981. évi törvény előírásain. A megsértés minősülhet bűncselekménynek, valamint jogellenes károkozásnak (polgári jogi kategória) is. A bíróság megsértése bűncselekményként maximum két év börtönbüntetéssel szankcionálható.

Sajtóbeszámolók szerint Tommy Robinsont a büntetéssel gyakorlatilag halálra ítélték, ugyanis Robinson jogi képviselője, Caolan Robertson szerint az Onley büntetés-végrehajtási intézet börtönnépességének közel háromnegyede muszlim, akik ráadásul jelentős részben bűnbandák tagjai, és gyűlölik az aktivistát, akár meg is ölhetik őt. Robinson már halálos fenyegetést is kapott tőlük.

Robinson pusztán tudósítani akart egy olyan súlyú üggyel kapcsolatban, amely jól mutatja, hogy a szólásszabadságot miként fojtja meg Nyugat-Európában a teljes közbeszédet béklyóba kötő politikai korrektség, sőt, sokszor még a hatóságok sem teszik a dolgukat. Az alapügy az, hogy a Londontól északra található negyedmillió lakosú városban, Rotherhamben 1997 és 2013 között mintegy 1400 gyermeket erőszakoltak meg főleg muszlim bevándorlók alkotta (pakisztáni származásúakból összeverődött) bűnbandák.

Az áldozatok többnyire 11-14 éves kamaszlányok voltak, és hiába készült 2002 és 2006 között három kapcsolódó jelentés is a tinédzserek megerőszakolásával és prostitúcióra kényszerítésével kapcsolatban, semmi érdemi lépés nem történt. A brit sajtó szerint a rendőrség, még ha volt is adott esetben bizonyító erejű eszköze és benne foglalt bizonyítéka, információja, inkább mellőzte a cselekvést. Az egész országot megdöbbentő gyermekbántalmazási és prostitúciós botrányban különösen ez háborított fel sokakat, bár a politikai közbeszédet továbbra is a PC uralja.

Tüntetők London központjában (EPA/WILL OLIVER)

A rotherhami gyermekbántalmazási botrányban első alkalommal csak 2010-ben (vagyis 13 évvel az erőszaksorozat kezdete után) ítéltek el egy csoportot (öt férfit börtönbüntetésre), és akkor derült ki, hogy Sheffieldben és Rochdale-ben is hasonló, gyermekeket megerőszakoló pedofil bűnbanda működött, és már a ’80-as évektől hajtottak végre ilyen cselekményeket. Számos eset bizonyára feltáratlan még, így nem tudható, hány ezer (akár több tízezer) brit kamasz és kisgyerek válhatott a bevándorló bűnbandák áldozatává…

Tommy Robinson esete azt mutatja, hogy ez nem is lesz könnyű. Ő annak szentelte az elmúlt éveket, hogy az iszlamizmus és a saría jog britanniai terjedése ellen 2009-ben életre hívott, eredetileg utcai tüntetésmozgalmakból kibontakozott English Defence League (Angol Védelmi Liga) korábbi elnökeként és szóvivőjeként hosszú ideig járta Nyugat-Európa no-go zónáit, tudósította Angliát a migráció kockázataival kapcsolatban, megmutatta Olaszország lecsúszó és népességileg átváltozó szegleteit. Felszólalt a véleményterror ellen, és igyekezett felhívni a figyelmet a radikális iszlamizmus veszélyeire, a migráció és a terrorizmus, a bűnözés növekedése közötti összefüggésekre, amiért cserébe a „szélsőjobboldali”, „náci”, „neonáci”, „rasszista”, „soviniszta” és hasonló jelzők jártak ki neki az angol politika színpadán.

Nemrégiben ugyanakkor Douglas Murray, az ismert brit író állt ki Tommy Robinson mellet a Fox News, „Tucker Carlson Tonight” című műsorában. Murray gyakorlatilag arra utalt, hogy a kormány tartja a kezében a médiát (Sajid Javid, brit belügyminiszter pakisztáni származású és a Koránra tett esküt beiktatásakor) és ennek köszönhető többek között, hogy az elvileg közszolgálati BBC negatív (szélsőséges) kontextusban tálalja az egész Tommy Robinson ügyet.

Az Egyesült Államokban egyébként az amerikai elnök fia, Donald Trump Jr. is kiállt a bebörtönzött újságíró mellett, azzal a megjegyzéssel, hogy Amerika nem léphet erre az útra.

Winston Churchill így fogalmazott: „Ellenségeid vannak? Jó. Ez azt jelenti, hogy valamiért, valamikor kiálltál az életedben.”