Az érintett ügyben arról van szó, hogy bár térségünket és Magyarországot előszeretettel támadják – általában teljesen alaptalan módon – például a balliberális demokrata pártiak és nyugat-európai társaik, s gyakran felróják a jogállam (angolszász megfogalmazással joguralom), illetve az alkotmányos intézmények és hatáskörük tiszteletének hiányát, addig ők magukra nézve ezt az elvet már kevéssé tekintik mérvadónak.


 

Jelesül ezt bizonyítja a legfrissebb „Trump-ügy” is, amely valójában azonban sokkal inkább szól a nyugati balliberálisok alkotmánytiszteletéről és demokráciafelfogásáról, semmint magáról az elnökről. Ehhez előzményként röviden csak annyit, hogy az esetben kulcsszerepet játszó szövetségi képviselőházi testület, az ún. Felügyeleti és Reformbizottság 2011 és 2019 között republikánus többségű volt, ugyanakkor idén a demokrata Elijah Cummings vette át a bizottság vezetését, vagyis immár a demokraták politikai eszköze lehet az intézmény, amely most nyíltan célkeresztjébe vette Donald Trumpot.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A botrányossá dagadó ügyben Cummings bizottsági elnök büntetés terhe melletti idézést küldött a Trump elnök és cége üzleti ügyeit intéző könyvelő irodának, és nyolc évre visszamenőleg bekérte az érintett vállalat és Trump elnök személyes üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat. Erre a lépésre azt követően került sor, hogy Trump korábbi személyes ügyvédje, Michael Cohen februári kongresszusi meghallgatásán azt állította, Trump tévesen adta meg saját vagyona adatait. Mindeközben a Képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler bejelentette: a bizottság a Fehér Ház egyik korábbi tanácsadóját, Don McGahn-t május 21-én fogja meghallgatni az igazságszolgáltatás Trump elnök általi esetleges akadályoztatásának ügyében, és május 7-éig kérik a vizsgálat során a McGahn-tól származó dokumentumokat. A képviselőházban két bizottság is meghallgatásra rendelte be Robert Muellert, a 2016-os amerikai elnökválasztáson történt orosz beavatkozást feltáró különleges vizsgálóbizottság volt vezetőjét.

Trump ügyvédi csapata szerint azonban a demokrata párti politikusok célja – a törvényhozás bizottságaiban megszerzett irányítással és a megküldött idézéssel is – valójában az, hogy vizsgálják Trump, sőt családja személyes pénzügyi és üzleti ügyeit is. Ezért most a team szövetségi bírósági keresetet adott be, mivel szerintük a könyvelő irodának szóló idézés érvénytelen és nem végrehajtható, annak nincs törvényes jogalkotási célja.

A republikánus jogi team (Trump elnök jogászainak) mostani bírósági keresetében az áll, hogy „ezzel a beidézéssel az Ellenőrző Bizottság az Igazságügyi Minisztérium hatásköreit akarja átvenni”, mégpedig annak érdekében, hogy magánszemélyek kormányon kívüli jogellenes magatartásának gyanújával folytasson le vizsgálatokat (ahogy ők fogalmaznak: „kétséges és pártos módon”).

A jogi team keresete hozzáteszi: az akció célja az, hogy az expozíció kedvéért a felperesek magán pénzügyi adatait feltárja, abban a reményben, hogy azt a Demokrata Párt a 2020-as választáson politikai eszközként használhassa fel.

Ehhez kiegészítésként annyit érdemes megjegyezni, hogy a lényeget tekintve teljesen igaza van Trump jogászainak: valóban az Egyesült Államok szövetségi minisztériumának elsődleges feladata az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés, magát az minisztériumot is a szövetségi attorney general (igazságügyminiszter, a szó első jelentésében: főállamügyész) vezeti. Vagyis a demokraták Trump elleni törvényhozási ténykedésének legújabb fejleménye egyértelműen fölveti az ultra vires, a határkörtúllépés gyanúját.

Az elmúlt évek több esete is azt mutatja, hogy az elnökválasztási vereségbe beletörődni képtelen demokraták egyfajta duális hatalom működtetésére, egy sajátos deep state fenntartására tesznek kísérletet, melynek alapja, hogy nem tartják tiszteletben a népakaratot. A Trump könyvelő irodájának szóló idézés kiváló példa arra, hogy miként kívánják kontrollálni a republikánus kormányzat nekik nem tetsző döntéshozatalát, az elnök delegitimálásának világos szándékával.

Nekünk itt Európában, alig egy hónappal az EP-választások előtt azt fontos tisztázni: ilyen világot szeretnénk-e, hogy a DK és az őt e törekvésében javarészt támogató ellenzék egyik vágyálmának megvalósulása nyomán, egy a nemzeti népakaratok elnyomására létrehozott, torzszerű Európai Egyesült Államokban találjuk-e később magunkat, vagy az erős nemzetek alkotta erős és versenyképes Európai Unió útját választjuk május 26-án.